дом Мобилни телефони На какви екстремни условия могат да устояват някой от популярните IP 68...

На какви екстремни условия могат да устояват някой от популярните IP 68 (ударо и прахоусточиви телефони)

Всички производители на удароустойчиви телефони твърдят, че техните устройства притежават някакво ниво на устойчивост на падане, вода, прах и екстремни метрологични условия. Какво обаче означават тези IP сертификати?

IP е международен стандарт, разделен на разнообразни подкатегории, покриващи различни опасни за смартфона ситуации. IP буквално се превежда като „защита от проникване“, което на прост език означава, че има скала, определяща кога, при какви условия и в какво количество могат да проникнат вода или прах във вътрешността на устройството.

Значение на цифрите при IP стандарта

IP е основата на стандарта, следван от две цифри (например, IP68). Първата цифра се отнася до защитата на смартфона от твърди частици, т.е. каква е вероятността да се замърси с прах или пясък. Най-често се срещат цифрите 5 или 6, което означава, че навлизането на твърди частици не може да се предотврати напълно, но прахът няма да попречи на устройството да функционира правилно. По-големите номера означават абсолютна, плътна защита, но при по-старите модели смартфони рейтингът се разминава, тъй като се е изчислявал по друга формула. Някои компании отказват да покажат първата цифра от рейтинга си и вместо това я заменят с „Х“ – IPX8.

Второто число се отнася до водоустойчивостта на телефона и е малко по-сложно от първото. Всички мобилни устройства, било то бронирани, фалгмански, от среден или нисък клас, имат някакъв рейтинг (три или четири) за защита от водни пръски, което гарантира, че телефонът Ви няма да се повреди от няколко дъждовни капки. Числата, които Ви интересуват, започват от пет. Тук са позиционирани всички устройства, способни да издържат на водна струя (маркуч, дюза и прочие), идваща независимо от коя посока. При шестицата водната струя е по-мощна, като посоката също не е от значение.

Истински водоустойчивите устройства са тези с номера седем и нагоре. Седмицата означава, че „навлизането на вода до 1 метър дълбочина не е възможно“. Налягането няма да е толкова силно, а и времето на теста обикновено е до половин час. Осмицата е за телефони на дълбочина над един метър, докато дефиницията за деветката е „подходящо за непрекъснато потапяне във вода при условия, определени от производителя“. Тези смартфони са херметически затворени и дори да навлезе вода, тя не би могла да причини щети.

Кои телефони имат IP стандарт?

Макар всички смартфони да имат IP стандарт, никой от тях не е 100% водоустойчив. Винаги е възможно да попадне малко вода във Вашето устройство, особено ако го изгубите в морските плитчини и не можете да го намерите дълго време.

Най-добрите телефони с IP стандарт

IP67 устройствата включват редица западни модели, като iPhone SE (2020), iPhone X, iPhone 8 и iPhone 7, както и някои предимно по-стари телефони от други компании, като Huawei Mate 10 Pro, Google Pixel 2 и HTC U11.

IP68 сертифицираните устройства включват подобни на Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy Note 20, iPhone 12, iPhone 11, LG Velvet, Sony Xperia 1 II, Oppo Find X2 Pro и голямо разнообразие на други телефони, предимно от висок клас. Сред по-достъпните модели изпъкват бронираните телефони, които са и причината потребителите да започнат да се вълнуват силно от IP стандарта.

Топ модел на Blackview

Това е Blackview BV9900 Pro с неговата 48MP термална камера, осемядрен процесор MediaTek Helio P90, 8GB RAM 128GB ROM; има сензор за сърдечна честота, барометър и IceMode, който оставя функциите на смартфона достъпни дори при -30С.

Топ модел на Doogee

Това е Doogee S90, който притежава функция уоки токи и камера за нощно виждане. Уникален дизайн с корпус от титанова сплав, гумени грайфери и матирано покритие. Издържа на температурен диапазон от -30 до +60С.

Топ модел на Ulefone

Armor 9 работи с осемядрения Helios P90, който поддържа до 2TB допълнителна памет. Термалната камера е чувствителна и подробна, дори при ниски температури. Екранът е с IPS технология с течни кристали.

Най-популярни

С какво ни улесняват прахосмукачките роботи в забързаното ежедневие?

Какво точно представляват роботите прахосмукачки? И, по-важното, за какво е цялата тази суматоха? Ако някога сте обмисляли да си купите прахосмукачка робот, ето ви...

Прахосмукачките роботи в нашето ежедневие – плюсове и предимства

Как изглежда живота Ви без прахосмукачка робот? Множество интервюта и анкети показват, че потребителите намират почистването и традиционните прахосмукачки за „отегчителни“, „досадни“ и „отнемащи време“....

Roborock S6 MaxV – един от най-добрите модели на марката

Roborock предлага ново ниво на интелигентност с един от най-добрите си роботи досега - S6 MaxV. Той е оборудван с две камери за засичане и разпознаване на препятствия; има функция за мокро

На какви екстремни условия могат да устояват някой от популярните IP 68 (ударо и прахоусточиви телефони)

Всички производители на удароустойчиви телефони твърдят, че техните устройства притежават някакво ниво на устойчивост на падане, вода, прах и екстремни метрологични условия. Какво обаче...

Коментари