Миеща прахосмукачка робот - Какво да търсите при избора

Новини,

Ако трябва да класифицираме помещенията в дома Ви, които се почистват най-често, то това си остават банята и кухнята. Те се използват най-често, замърсяванията там са най-екстремни, а почистването в много случаи е ежедневно. Малцина имат времето и желанието да обърнат специално внимание на банята и кухнята си, най-малкото да стоят на колене след дълъг работен ден, за да търкат плочки. Решението? Миеща прахосмукачка робот.

Подобно на стандартните вакуумиращи роботи, миещите значително облекчават работата Ви, като Ви спасяват от основно почистване. Добрият миещ робот се оценява по това как се справя със засъхнали петна (например, кафе) и дали оставя излишно количество вода върху подове с ламинат или дърво.

Какво трябва да търсите?

Съществуват три основни вида миещи прахосмукачки – мопове за мокро почистване, мопове за сухо и мокро почистване и хибридни роботи за вакуумиране и миене. Повечето миещи роботи пръскат водата, за да разрушат структурата на петната, преди мопът да мине и да ги забърше. Някои модели обаче изсмукват мръсната вода. Други роботи, обикновено хибридните, имат мопове за еднократно или многократно ползване.

  1. Живот на батерията. Потърсете модели с акумулаторни батерии, които издържат на работа поне 90 мин. Ако жилището Ви има по-голяма площ от 200 кв.м или отглеждате домашен любимец, който извеждате на разходка поне два пъти на ден, то се нуждаете от по-издръжлив робот.
  2. Лесна настройка и поддръжка. Колкото по-просто устроен е роботът, толкова повече хора в домакинството Ви могат да се ангажират с пълненето и изпразването на резервоара, подмяната на мопа и настройките за почистване.
  3. Безопасност за повърхностите. Ако подовете в дома Ви са покрити предимно с дървесина, то ще Ви е нужна допълнителна защита срещи надрасквания. Уверете се, че избраният от Вас моп има подобен сертификат.
  4. Сензори за под и килим. За домове, в които има и килими, и твърди подове, ще Ви е нужен модел с богат набор от чувствителни сензори, които умеят да различават едното от другото. Можете също така да настроите ограничителни зони, които ще попречат на робота да мине през местата с килими.
  5. Приложение за телефон. Полезно е, ако желаете достъп до повече функции, включително настройка на графика за почистване, подаването на вода и общия статус на робота.