дом Прахосмукачки роботи Бърза и лесна профилактика на прахосмукачка робот - Топ Съвети

Бърза и лесна профилактика на прахосмукачка робот – Топ Съвети

Само до преди години, уредите, които чистят дома ви, без да ви се налага да ги навигирате, звучаха толкова истински, колкото истински звучат и феите от приказките. Днес обаче, нещата стоят малко по-различно. Прахосмукачките роботи, които успяват да достигнат и най-труднодостъпните места, докато вие се наслаждавате на кафето или сериала си, са вече факт, като тяхната популярност нараства с всяка изминала година.

Ако вече сте инвестирали в такъв уред или планирате скоро да го направите, ние можем да ви дадем няколко важни съвета за това как да ги поддържате в отлична форма и как да им правите профилактика, което е изключително необходимо, ако желаете да се възползвате максимално от тях, и то за дълго време. Макар и роботизирани и до голяма степен автономни, прахосмукачките роботи все пак изискват определена грижа от ваша страна. Колкото по-често ги почиствате, толкова по-добре – така ще гарантирате по-дългия им живот и по-добрата им работоспособност.

В какво се състои профилактиката на една прахосмукачка робот ? 

Прахосмукачките роботи се нуждаят от пълна профилактика поне веднъж годишно, за да отстраните съществуващи проблеми и да предотвратите възникването на бъдещи такива. За тази цел може да ви се наложи да изпратите уреда на специализиран сервиз, но има малки неща и лесни за изпълнение стъпки, които можете да следвате, така че да не ви се налага да прибягвате до подобни моменти често.

За да не стигнете до ремонт

Почистването на прахосмукачката е от най-голяма важност. Случва се понякога в четката или колелата на робо-помощника да се заплетат косми, особено ако имате домашен любимец. Задължително е да премахвате тези косми, за да избегнете блокиране на въздушния поток или отслабване на мощността на уреда.

Преглед и почистване на четки и колела
Преглед и почистване на четки и колела

Повечето модели роботизирани прахосмукачки идват с гребен или специално острие за премахване на косми, а ако нямате такива – най-обикновена ножица би свършила чудесна работа. Следете състоянието на почистващата четка, защото тя е най-уязвима и често се задръства с косми. Най-добре е ако имате допълнителна такава – често роботът се предлага с повече от една четка, след като производителят е взел под внимание на този проблем.

Почистване и профилактика на сензорите

Преглед на сензорите
Преглед на сензорите

Друга уязвима част са сензорите. Случва се след известно време те да се напълнят с прах, което “заслепява” вашия уред и може да доведе до сблъсъци с мебелите или нежелани повреди. Посъветвайте се с ръководството за използване на вашия уред или с интернет, но за повечето модели е достатъчно леко да избършете сензорите с мека суха кърпа. Ако те са сериозно замърсени, можете да намокрите кърпата леко, но в никакъв случай не използвайте сапун.

Проверка на филтрите

Профилатика на сензори
Филтри Roborock S55

Филтрите на роботизираните прахосмукачки също трябва да се поддържат в изрядно състояние. На всеки няколко почиствания е добре те да се изтупват от праха, а в случай че се намокрят – най-добре е да се заменят.

Проверете колелата

Проверка на колелата

Последното, за което трябва да помислите, са колелата на вашия робо-домакин. Ако ви се струва, че той се движи странно, проверете колелата – може би нещо е заседнало около или в тях и причинява неудобство. Най-добре е те да се почистват често, понеже бързо могат да станат жертва на космите от домашни любимци или други подобни. Ако в ръководството на вашия уред не е посочено, че колелата могат да се махат и слагат собственоръчно, то тогава не се опитвайте да ги демонтирате – в случай, че ги повредите, гаранцията на робота може да не покрие поправката.

За да не стигате до сервиз

Всичко това може да ви звучи като доста работа, но повярвайте, по-добре е да отделите тези пет минути и да следите състоянието на вашата прахосмукачка робот, отколкото след време да ви се наложи да се занимавате с по-сериозни и по-неприятни проблеми, изискващи сервиз или скъпа поправка. С няколко простички и лесни за изпълнение манипулации можете да поддържате роботизираната си прахосмукачка в отлична форма и да се наслаждавате на висококачествено почистване в продължение на години.

 

Най-популярни

Бърза и лесна профилактика на прахосмукачка робот – Топ Съвети

Само до преди години, уредите, които чистят дома ви, без да ви се налага да ги навигирате, звучаха толкова истински, колкото истински звучат и феите от приказките.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO – Кое е най-важното което трябва да прочетете преди покупка

Ако си търсите прахосмукачка робот, можете да си отдъхнете - намерихте перфектното попълнение за вашия дом! Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO е високопроизводителна роботизирана прахо
00:01:21

Коледни промоции в Mobisector.com

Най-обичаният от всички празници, Коледа, наближава – денят, в който разменяте подаръци с близките си хора в уютна, задушевна обстановка. Дори да сте скептично...

XIАOMI MI PAD 5 – Красив и мощен – Ревю и Видео

Представяме ви един уникален и компактен продукт, на който няма как да устоите! Един от най-добрите таблети по качество и цена - Xiaomi Mi Pad 5 ви предлага цял нов свят, който се побира в ръцете ви. Красивото устройство разполага с тъчскрийн и стандартна клавиатура, както и с мощен 8-ядрен Qualcomm Snapdragon 860 процесор, което означава, че можете да го използвате буквално за всичко без никакви затруднения.

Коментари