Възползвайте се от силните възможности, постигнати чрез изкуственият интелект. Те са повече в добавяне на персонал, отколкото закупуване на, инструменти за развитие, за работният процес,отбелязват в статия побликувана в entrepreneur.com. Вече трябва да сте добре запознати с четирите основни процеса, които съпътстват появата на служители във вашата компания.

В зависимост от размера на вашата фирма, процесът на наемане, обучение, компенсиране и уволнение, могат да бъдат както сравнително прости така и изключително сложни.

Но всички тези процеси могат да бъдат и опростени, добавят още в статията от сайта. Благодарение на Natural Language Processing (NLP), бъдещето е вече при нас. Ще разгледаме, тези четири процеса във връзка с вашия следващ служител – цифровият служител, се казва още в статията.

Дигитален или човешки служител

Вашите човешки служители са страхотни. Те работят усилено, и са отдадени на оптимални резултати всеки ден. Но те имат и своите лимити. Човешките служители се нуждаят от почивка, така че обикновено работният график е 40 часа седмично. Ако очаквате повече, бъдете готови да платите по-високи заплата или извънреден труд.

Човешките служители често изискват стимулиране. Те се отегчават, когато се занимават с монотонни задачи, а отегчението забавя производителността. За да облекчите монотонността на вашите човешки служители, наемете дигитален служител, задвижван от когнитивна автоматизация. С цифровия служител четирите основни работни процеси ще бъдат малко по-различни. Нека да разгледаме всеки един, четем още от статията.

Наемане

Когато сте готови да наемете нов човешки служител, трябва да обявите своята свободна длъжност и да чакате кандидатите да подадат заявленията си. След като имате няколко кандидати, започвате да планирате интервюта.

Тези интервюта могат да отнемат няколко дни, за да се проведат, както е необходимо време, за да определите кой кандидат е най-подходящ за вашата компания. Докато изберете правилния кандидат, вие сте инвестирали доста време и енергия в процеса на наемане, опоменават още в публикуваният материал.

Сега помислете за наемете на първия си дигитален служител. Какво е различно в процесът на наемане? След като сте наели (поръчали,) вашия дигитален служител, следващият процес е обучението. Подобно на това, което правите когато закупувате компютърна програма, първо търсите  достъпните Artificial Intelligence програми , за да определите дали нуждите на вашият бизнес ще се посрещнат от тези програми. Дали вашият цифров служител, ще поддържа обработка на  документи? Имате ли неструктурирани данни за сортиране? Вашият цифров служител ще изпълнява тези задължения, като използва Natural Language Processing (NLP), допълват още в статията.

Обучения

Помислете, това е цифров служител (софтуерна програма). Защо дори говорим за обучение?

Вашите човешки служители, трябва да бъдат обучени да вършат работата си в съответствие с политиките и процедурите на вашата компания. На всеки служител се възлагат задължения и му се преподава от обучителите. Служителите, учат по малко всеки ден, докато те започнат да се справят със самата работа.

Вашият обучител може също да обучи новият дигитален служител. Чрез машинно обучение, вашият цифров служител ще „научи“ работата си. Подобно на човек, програмата Artificial Intelligence, научава от своя собствен трудов опит, като става все по-ефективна във времето, четем още в статията.

Компенсиране.

Вашият цифров служител не ще изисква същата компенсация, която вашият човешки служител изисква.

Вие компенсирате вашите човешки служители, чрез комисионни за извършената работа, чрез заплати или почасови възнаграждения. Както и данъците върху заетостта. Вие също така може да им предложите акции от компанията, да покриете премии за здравно осигуряване, или да дадете тримесечни бонуси.

Нито едно от тези неща не е необходимо за вашия цифров служител. Избраната от вас Artificial intelligence програма, ще изисква една предварителна инвестиция и абонамент, който трябва да платите за поддръжка, и това е за него. Вашият цифров служител не изисква нито почивка, нито извънреден труд, което може да ви спести много в дългосрочен план, казва се още в статията.

Ами ако не сте доволни от работата на служителя си? Дали, човешки или цифрови, ни води до последния от четирите процеса.

Уволнение.

Когато дойде моментът за напускане на ваш човешки служител, възникват нови проблеми. Ако служителят не е отговорил на вашите нужди, ще трябва да започнете отново с процеса на наемане, като намерите заместник. Ако вашата компания реши да елиминира позицията на служителя, ще трябва да се предостави пакет за обещетение.

Ако, обаче трябва да уволните цифровият си служител, просто трябва да отмените абонамента си, и потърсете подходящ заместител. Промяната може да се осъществи едновременно, за да се избегне забавяне на производителният процес на компанията,е описано още в статията.

 

Leave a Reply

  • (not be published)