Xiaomi пуска в продажба първия си автомобил

Новини,

Преди време китайската компания Xiaomi обяви, че ще разшири кръгозора си и ще включи в производството си нови продукти. Кой да предположи обаче, че най-амбициозният им и вълнуващ продукт ще се окаже автомобил? И най-важното – дали царят на нискобюджетните смартфони ще успее в това начинание?

Xiaomi пуска в продажба първия си автомобил

Bestune T77

За пръв път концепцията за компактният кросоувър бе представен на автомобилното изложение в Пекин миналата година. За международния пазар Besturn променя името си на Bestune. Тази година компанията обяви, че става партньор на Xiaomi и заедно те ще представят обновен модел, който включва в себе си системата AI. Той ще се предлага в шест различни варианта. Цената на автомобила ще е около 17 500 евро.

Характеристики

Скоростната кутия има шест ръчни и седем автоматични скорости. Двигателят е 4-цилиндров, с турбокомпресор, 1,2-литров. Размерите на автомобила са 4,525/1,845/1,615 мм. Тежестта е 1,455 кг. Максималната мощност е 143 конски сили или 105kW. Максималният въртящ момент е 204 Nm. Броят на вратите и местата е пет. Максималната скорост, която развива, е 181 км/ч. Горивната система има директно впръскване. Обемът на багажника е 342 л., а на резервоара – 48 л.

Първи впечатления

Автомобилът има 6-образна форма, като задните фарове са съединени в буквата С. Интериорът също е екстравагантен и модерен – предните седалки са спортни и отопляеми. Воланът е многофункционален и с плоско дъно. Автомобилът разполага още с 6 въздушни възглавници, тапицерия от еко кожа с дървени акценти.

Първият холографски асистент

Несъмнено, онова, което различава автомобилът на Xiaomi от конкурентите, е вграденият холографски асистент. Той се предлага в три персонализирани варианта – млада ученичка, момченце и робот. Всеки от аватарите има пет „скина“, т.е. различни дрехи. И тримата могат да изпълняват общо 43 функции, сред които провеждане на телефонни разговори, намиране на радиостанция, контролиране силата на музиката и други. За съжаление, те не могат да контролират чистачките, отварянето на люка и климатика.