Смартфони Xiaomi, Samsung, Apple, Huawei

Новини,

Смартфони

Смартфоните представляват 80% от всички мобилни телефони, които се ползват по света. Но техният дълъг път започва през далечната 1909 година от ръцете на сръбско-американския инженер Никола Тесла, който също така е предрекъл появата на съвременния смартфон. През 1971 г. Теодор Параскевакос представя първия приемник, а след още две години е осъществен и първият телефонен разговор. Първият прототип на смартфон се появява през 1994 г. и е наречен Морски дявол. Имало е само 2000 броя и всеки е струвал около 900 долара.

Смартфони Xiaomi Samsung

В наши дни

Смартфоните, каквито ги познаваме днес, се появяват за пръв път на пазара през 2007 година. Има спор кой точно пръв е стигнал до идеята за тъч скрийн. По официални данни това е компанията Apple със своя първи iPhone, но всъщност LG са представили своя продукт по-рано същата година. LG продава един милион бройки, а Apple – шест милиона. Президентът на LG твърдял, че Apple са откраднали идеята за дизайна, но въпреки това с излизането на всеки нов модел Apple се редят километрични опашки от хора, които чакат по 16-20 часа, за да се докоснат първи до продукта.

Водещи компании

Смартфони Samsung – компанията е основана през 1938 г. като търговско дружество от Лий Бьонг Чул. По-късно компанията се разделя на четири части и се занимава с различни сфери на бизнеса, но в електрониката навлиза едва през 90-те години с производството на чипове за компютри. Първата серия от смартфони Samsung предлага през 2008 г. и от тогава се налага трайно на световния пазар.

Смартфони Xiaomi – фирмата е основана съвсем скоро – през 2010 г., но бързо догонва конкуренцията. Компанията е китайска и, за разлика от други, има строги практики, като например когато излиза нов продукт, минават 6 месеца, преди да бъде представен на световния пазар. Също така, цените са близки до реалните, особено на първите устройства, за да може компанията по-бързо и лесно да се наложи на пазара. Xiaomi е фокусирана върху разработването на „алтернативна вселена на Андроид“ и по нищо не отстъпва на конкуренцията.

Apple – по-известна като компанията на Стив Джобс. Макар да съществува едва от 40 години, Apple произвежда продукти за всеки аспект от живота – телефони, компютри, телевизори, часовници и софтуерни програми, които свързват всички тези устройства. Компанията разчита на обединяване и лесно управление от всяка точка на света, което пък предизвиква противоречиви мнения. Въпреки неоправдано завишените си цени, Apple е водеща на пазара.

Смартфони Huawei – китайска компания, основана от Жен Ченфей през 1987 г. Още от тогава Huawei се занимава изцяло в сферата на телекомуникациите, като е разработвал телефонни табла и мрежи по целия свят. Днес компанията се занимава с разработването на много устройства, главно на модеми. Първият си телефон Huawei пуска на пазара 2004 г., а първият смартфон с Андроид – през 2009 г. Отделно от това, Huawei работи с още 50 големи компании, като им осигурява мрежов достъп.

Любопитни факти

1. Вероятно не Ви е правило впечатление, но на ден съзнателно и несъзнателно Вие докосвате своя смартфон поне две хиляди пъти.

2. По повърхността на телефона Ви има повече микроби, отколкото върху тоалетната чиния.

3. Почти всички мобилни телефони се произвеждат в Китай.

4. По света има пет пъти повече смартфони, отколкото компютри.

5. Най-издръжливият телефон в света вече не е Nokia, а Sonim XP3300 Force, който се използва от армията.

6. Най-скъпият телефон в света принадлежи на Apple и са необходими девет седмици, за да бъде изработен. Пазарната му цена е 15 млн. долара.

7. Всеки потребител има средно 80 приложения на своя телефон, като това са главно игри и социални мрежи.

8. Само във Великобритания всеки ден 100 000 души изпускат мобилните си телефони в тоалетната.

9. Ако зареждате телефона си в продължение на една година, без прекъсване, това ще Ви струва два лева.

10. Андроид притежава 85% от пазара за мобилен софтуер.