Roborock S50 – прахосмукачката робот най-доброто съотношение цена / качество ли е ?

Новини,

Roborock S50 е най-голямата и най-мощната прахосмукачка-робот от серията за ограничен бюджет. С какво си прилича и с какво се отличава? Защо да изберете този модел, след като на пазара има толкова много други? Прочетете, за да разберете.

ROBOROCK S50 – ПРАХОСМУКАЧКАТА РОБОТ НАЙ-ДОБРОТО СЪОТНОШЕНИЕ ЦЕНА / КАЧЕСТВО ЛИ Е ?

Кои са Roborock?

Това е малка независима компания, която някога е била част от семейството на Сяуми (Xiaomi). Виждайки потенциала ѝ, китайският гигант е станал най-големият ѝ инвеститор. Днес Roborock е отделна марка и важна част от новата серия за интелигентни технологии.

Прилики

Roborock S50 има два контейнера – единият е за прах, а другият е за вода. Роботът има собствен док за зареждане, функция за картографиране и работи с Алекса. Има собствено приложение и можете да го контролирате през телефона си.

Какво ново?

Roborock S50 е най-мощната прахосмукачка-робот на пазара. Да, тя не може да замести стандартната прахосмукачка, но като имате предвид, че роботите имат сила на засмукване между 1200 и 1400pA, то Roborock S50 има цели 2000pA. Нейната мощност е свързана със специалната функция за килими. Ако нямате килим, не включвайте роботът на пълна мощност, тъй като без съпротивлението на влакната от килима, той ще стане твърде шумен.

Обновен лазерен сензор (LDS – Laser Distance Sensor)

На върха на робота има малка глава, в която се съхранява обновен лазерен сензор за картографиране. Първите поколения роботи-прахосмукачки бяха създадени единствено, за да избягват препятствия – те се движеха в права линия и щом се удареха, изместваха се в произволна посока. Те не бяха особено ефективни за големи пространства и често засядаха и изчерпваха батерията си, без да се върнат в своя док за зареждане.

Новото поколение роботи имат по-добро планиране на помещението и своя път. Те изготвят много по-подробна и полезна карта, ала за малко повече време. Големият плюс е, че можете да използвате картата, за да посочите на робота точно кое място да почисти – един, два или три пъти. Също така, можете да посочите и кое място е недостъпно и така роботът ще го избягва при пълно почистване. Паметта на робота може да запомни само една карта, затова, ако Ви се наложи да го преместите в друга къща или на различен етаж, ще трябва да стартирате картографирането отначало.

За пръв път Алекса (Amazon Alexa) е в Европа

Ако не сте чували за виртуалния асистент Алекса (Amazon Alexa), то вероятно причината е, че тя не беше актуална в Европа. Сега Сяуми предостави отделен сървър за европейските си потребители, благодарение на който можете да се свържете с MiHome и да управлявате своя робот с помощта на гласови команди. За съжаление, те са все още доста ограничени и са само за започване и спиране на почистването.

Други спецификации

1. Мокро почистване – в комплекта са включени и два мопа за почистване на пода с вода. Имайте предвид, че това не е почистване с пара и не е подходящо за петна по килими. Мокрото почистване е идеално, ако имате ламинат или теракот, които имат нужда от ежедневна поддръжка.

2. Съобщения – роботът Ви уведомява за всичко, което се случва с него, и дори може да Ви прати „сигнал за помощ“ в случай, че опитвате да го намерите. Роботът обаче няма датчик за количеството прах в контейнера за боклук, затова ще трябва да го проверявате и изпразвате сами.

3. Характеристики – роботът тежи 3,56 кг. Висок е 6 см, а диаметърът му е 34 см. Сензорът има височина от 2 см и 7,5 см в диаметър. Дизайнът е хибриден и долната част е частично покрита с гума, което помага на робота да се представя еднакво добре както на килим, така и на равна повърхност. Големината на кутията за прах е половин литър, а времето за работа е 150 минути. Нивото на шума може да достигне до 60 децибела.